Naleśniki z warzywami
1 vote, 9.00 avg. rating (136% score)

Składniki:

Na ciasto:

1. 3 jajka
2. 1 szklanka mleka
3. 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
4. 1,5 szklanki mąki pszennej
5. Olej
6. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Na farsz:

7. 1 strąk czerwonej papryki
8. 1 strąk zielonej papryki
9. 1 cebula
10. 1 ząbek czosnku
11. Kawałek białej kapusty
12. Vegeta
13. 2 łyżki startego żółtego sera
14. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
15. Olej

Wykonanie:

Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować na gładkie jednolite ciasto i odstawić na 30 minut, aby ciasto ?odpoczęło?, a następnie usmażyć z niego cienkie naleśniki.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Kapustę oczyścić i drobno poszatkować.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać warzywa i smażyć aż warzywa stracą swoją jędrność. Doprawić do smaku solą, vegetą, czarnym pieprzem (ewentualnie mielonym chili) i smażyć jeszcze przez chwilę.
Na każdy naleśnik położyć porcję nadzienia i zwinąć w rulon. Naleśniki ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania; posypać startym serem i wstawić do gorącego piekarnika na 7 minut (aż ser się rozpuści).