Składniki:
Na ciasto:
1. 1,5 szklanki mąki pszennej
2. 1 szklanka mleka
3. 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
4. 1 opakowanie cukru waniliowego
5. 3 jajka
6. Szczypta soli
7. 2 łyżki cukru
Na nadzienie:
8. 40 dag białego półtłustego sera
9. Pół opakowania budyniu śmietankowego
10. 1 opakowanie cukru waniliowego
11. Kilka łyżek gęstej śmietany
12. Cukier do smaku
13. Cynamon
14. Masło
Wykonanie:
Podane na ciasto składniki zmiksować na jednolitą gładką masę, odstawić, na co najmniej pół godziny, aby ciasto ?odpoczęło? a następnie usmażyć na oleju cienkie naleśniki, które układać na odwróconym do góry dnem talerzu.
Twaróg zmielić albo pokruszyć dobrze widelcem, posłodzić według uznania, dodać cukier waniliowy i ewentualnie trochę śmietankowego aromatu i wmieszać proszek budyniowy. Wszystko dokładnie wyrobić, aby nadzienie miało jednolitą konsystencję.
Każdy naleśnik smarować masą serową, zawijać w rulon i obsmażać na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron. Przed podaniem oprószyć cynamonem.