Aby mięso było soczyste

0
1641
Rate this post

Zdolny kucharz bez problemu sprawi, by jego pieczeń lub kotlet były odpowiednio soczyste.

Soczyste mięso to oznaka jego świeżości, delikatności i kruchości. Nawet osoba średnio obeznana z kuchnią bez problemu zauważy, że jej kotlet jest suchy, że ciężko jest go pogryźć, a pieczeń nie wygląda apetycznie, a raczej sucho i bez wyrazu. Soczystość mięsa to nasz priorytet, gdy będziemy je przygotowywać w dowolny sposób. Mięso musi być więc odpowiednio zamarynowane, by zdążyło przejść aromatem przypraw i marynatą. Gdy przekroimy takie doskonale zrobione mięso, będzie ono wręcz rozpadało się na tkanki – to oznaka, że jest ono odpowiednio wilgotne. Delikatne mięso powinno wręcz rozpływać się na języku, byśmy mogli wyssać z niego aromatyczny sok. Aby taką soczystość uzyskać, kucharze stosują się do kilku zasad. Przede wszystkim – przed duszeniem obsmażamy porządnie mięso, pamiętając o wrzuceniu go na mocno rozgrzaną patelnię, i krótkim podsmażeniu na średnim ogniu. Następnie dusimy je pod przykryciem, podlewając obficie wodą z przyprawami odpowiednimi dla danego mięsa. Mięso duszone oraz smażone nie może być zatem wrzucane na zimny tłuszcz, bowiem wtedy wchłonie głównie tłuszcz z patelni i będzie niesmaczne, nie powinno być też wrzucane w formie zamrożonej do brytfanny czy na patelnię. Nie powinno się też poddawać go zbyt długo obróbce termicznej, gdyż woda wyparuje i mięsa nie uda się nawilżyć ponownie. Gdy pieczemy mięso, użyajmy torebki do pieczenia. Gdy zwiążemy szczelnie torbę, ona pod wpływem ciepła napęcznieje, a para wodna nie będzie uciekała z torebki co sprawi, że mięso będzie dusiło się we własnych sokach oraz we własnej parze wodnej i zachowa większość swojej wilgoci.