Aspekty, na które należy zwrócić uwagę podczas wyboru ekspresu do lokalu gastronomicznego

0
891
Rate this post

Oczywiście to, jaki rodzaj ekspresu do kawy wybierzemy, uzależniony jest od profilu naszego miejsca, w którym zamierzamy ją podawać. Dość popularnym rozwiązaniem w ostatnim czasie są profesjonalne ekspresy do kawy automatyczne. Wybieramy je nie tylko do biura, ale coraz częściej decydujemy się na ich zakup do naszego domu, aczkolwiek ich specyfikacja techniczna jest inna od tych profesjonalnych gastronomicznych, o czym należy pamiętać. Jednak możemy również znaleźć bardziej zaawansowane modele, które zdadzą egzamin w naszych lokalach gastronomicznych. Trudno sobie wyobrazić sytuację, że prowadzimy restaurację, a nie serwujemy w niej kawy. Oczywiście możemy zdecydować się na usługi baristycznej i zatrudnienie dodatkowych specjalistów z tego zakresu, ale również doskonałym wyborem będzie zakup konkretnego urządzenia, które zapewni nam przepyszną kawę i tym samym zadowolenie klientów. Na co jednak należy zwrócić uwagę wybierając profesjonalny ekspres do kawy do naszych lokali gastronomicznych? Zastanówmy się nad tym w dalszej części naszego tekstu.

Wydajność ekspresów do kawy

Przed dokonaniem zakupu powinniśmy dokładnie zastanowić się, do jakich celów będą nam służyły wybrane przez nas profesjonalne ekspresy do kawy, a także ile kaw dziennie zamierzamy serwować. Warto pamiętać o tym, że tego typu profesjonalny gastronomiczny rozwiązania zostały odpowiednio zaprogramować i przygotowane do pracy w trybie samoobsługi, dlatego też takie rozwiązania mogą pojawić się wszędzie tam, gdzie będą niezbędne. Jednak musimy wiedzieć, że ich dzienna wydajność jest poniekąd uwarunkowana już od konkretnych modeli. Oznacza to więc, że jeżeli chcemy kupić profesjonalne ekspresy do kawy, które mają pojawić się w niewielkiej cukierni, małej piekarni, a także w biurze, w zakładzie fryzjerskim, kancelarii prawnej przy stacji paliw i tak dalej, możemy pokusić się o symulację i rozważyć, ile osób i jak często będą korzystały z naszego urządzenia. Wtedy też dowiemy się, że odpowiednio dobrana wydajność ekspresu znacznie pozwoli nam zaoszczędzić czas oraz pieniądze, które musielibyśmy zainwestować w ewentualne przeglądy i naprawy. Pamiętajmy o tym, że nawet profesjonalne rozwiązania wymagają od nas serwisowania, które powinniśmy przeprowadzać raz w roku. Są to rzecz jasna zalecenia producenta, ale warto wiedzieć o tym, że od tego typu przeglądu bardzo często bywa uzależniona stabilna praca urządzenia oraz brak przestojów w serwowaniu kawy. Dzięki przeglądam i konkretnemu serwisowaniu będziemy mieli pewność, że nasz ekspres do kawy będzie działał poprawnie. Technik, który przyjedzie sprawdzić cały układ i ewentualnie Zadba o wymianę odpowiednich części, zagwarantuje nam bez awaryjność, a także zadowolenie klientów i ewentualny brak strat, które mogłyby być wywołane przerwą w obsłudze urządzenia. Należy również pamiętać o tym, że regularne przeglądy pomogą nam wydłużyć również żywotność naszego urządzenia.

Profesjonalne ekspresy do kawy i na co należy jeszcze zwrócić uwagę

Kolejną rzeczą, której nie możemy pominąć podczas wyboru i zakupu naszego urządzenia, to także dostęp do niezbędnych przyłączy wodno-kanalizacyjnych w miejscu, gdzie ma być ustawione nasze urządzenie. Oczywiście w zależności oraz możliwości adaptacyjnych lokalu, możemy wybrać konkretne modele, które mają możliwość podpięcia zasilania wodnego oraz odpływu, lub zdecydować się na taki model, który będzie miał zbiornik na wodę. Rzecz jasna tego typu rozwiązania mają zarówno plusy, jak i minusy. Profesjonalne ekspresy do kawy gastronomiczne, które mają stałe przyłącze są praktycznie bezobsługowe, gdyż nie wymagają uzupełnienia zbiornika na wodę, a także również opróżniania tacki ociekowej. Jeżeli jednak zdecydujemy się na wybór ekspresu ze zbiornikiem, będziemy mogli umiejscowić nasze urządzenie praktycznie w dowolnym i wybranym przez nas miejscu, a jedynym warunkiem jego ustawienia będzie po prostu dostęp do gniazdka z prądem. Takie ekspresy do kawy najlepiej zamówić w hurtowni gastronomicznej, gdzie możemy liczyć na konsultacje, doradctwo oraz dobór odpowiedniego modeli

Podsumowanie

Ekspresy do kawy, o których mówimy, sprawdzą się w różnych lokalach gastronomicznych, ale musimy pamiętać o tym, że w kawiarniach nie mają one prawa bytu. Z pewnością klienci będą wymagali od nas bardziej zaawansowanych rozwiązań i aromatycznych napojów przygotowywanych przez wykwalifikowanych baristów, a nie automatycznych wyborów kaw.