Krótki przegląd najlepszych sprzętów do parzenia kawy

0
692
Rate this post

Dobra kawa to jeden z nielicznych napojów, który sprawdzi się w każdych okolicznościach i o każdej porze. Najlepiej smakuje przyrządzona w ulubiony sposób, jak z dobrej kawiarni. A tych sposobów jest wiele. Zobacz przegląd najpopularniejszych sprzętów do parzenia kawy. W tym poradniku znajdziesz ekspresy od najbardziej zautomatyzowanych, po te praktycznie całkowicie manualne.

Ekspres ciśnieniowy dla nowoczesnych kobiet – Szukasz nowej stylizacji? Sprawdź modele sukienek z cekinami

Z ekspresami automatycznymi jest jak z sukienkami okolicznościowymi – musi być zjawiskowy, by mógł wywołać jak najlepsze wrażenie. Na rynku dostępne są modele zaczynające się od kilkuset złotych do kilku tysięcy. Jednak już te najprostsze ekspresy są w stanie przygotować pyszną kawę przy naciśnięciu jednego guzika. Możesz przygotować pyszną latte i w jej towarzystwie przejrzeć szafę w poszukiwaniu ciuchów na dzisiejszą imprezę. A może…? Szukasz nowej stylizacji? Sprawdź modele sukienek z cekinami. Cekiny są jak dobra kawa, dodają błysku twojemu samopoczuciu.

Ekspresy kolbowe, czyli półautomatyczne

Ekspresy kolbowe mają w sobie pewną magię. Dzięki nim możesz poczuć się jak prawdziwa baristka. Wyglądem przypominają ekspresy automatyczne, jednak w ekspresie kolbowym należy kawę zmielić samodzielnie i umieścić ją w specjalnej kolbie. Resztę pracy wykonuje już ekspres. Ten sprzęt pozwoli ci na wykonanie pysznego espresso, a na jego bazie możesz popróbować różnych kaw z mlekiem.

Aeropress, czyli najmłodsze urządzenie do parzenia kawy

Aeropress to urządzenie, dzięki któremu można zaparzyć kawę w kilka minut. Swoją budową sprzęt przypomina dużą strzykawkę; posiada tłok, sitko z filtrem i cylinder. Kawę parzy się dość sprawnie. To idealne rozwiązanie dla osób, które często są w podróży i nie lubią rozstawać się ze smakiem swojej ulubionej kawy. Aeropress zajmuje bardzo mało miejsca i jest dość poręczny. To jeden z najmodniejszych gadżetów dla smakoszy kawy.

French Press, czyli kawa z francuskiego wynalazku

French Press został wynaleziony we Francji, ale zyskuje coraz większą popularność w naszym kraju. To urządzenie przypominające prosty dzbanuszek, w środku którego znajduje się tłok i sitko. Przygotowanie w tym kawy jest bardzo proste i zajmuje chwilę. Co więcej, czarnego, aromatycznego napoju z french pressu wychodzi całkiem dużo. A największym plusem jest to, że fusy oddzielają się od razu od przyrządzanego naparu przy pomocy sitka. Dzięki temu możesz cieszyć się smakiem klarownej, czarnej kawy, bez nieestetycznych fusów na dnie filiżanki.

Cold brew, czyli kawa parzona na zimno

Latem modny jest sposób parzenia kawy w stylu cold brew. Jest to szczególnie przyjemne, kiedy w gorący dzień można napić się zimnego, kawowego napoju. Sposób parzenia kawy polega na tym, że odpowiednią ilość zmielonych ziaren zalewamy wodą i wstawiamy do lodówki na 10-12 godzin. Później wystarczy przecedzić i cieszyć się pysznym, łagodnym smakiem kawy w upalny dzień. Uwaga, cold brew zawiera w sobie dość sporo kofeiny. Kawa przyrządzona w ten sposób może nieźle pobudzać.