Piwne naleśniki z indykiem
1 vote, 3.00 avg. rating (76% score)

Składniki:

Na ciasto:

1. 1 szklanka piwa
2. 2 jajka
3. 1 szklanka mleka
4. 18 dag mąki pszennej
5. 1 łyżeczka cukru
6. Szczypta soli

Na farsz:

7. 1 filet z piersi indyka
8. 30 dag pieczarek
9. 2 cebule
10. 1 łyżka masła
11. 15 dag ostrego żółtego sera
12. Ostra mielona papryka
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Do wysokiego naczynia wlać mleko, piwo, dodać jajka, mąkę, cukier i szczyptę soli; wszystko zmiksować na jednolite, gładkie ciasto i odstawić na godzinę. Z ciasta usmażyć naleśniki na oleju.
Przygotować farsz: pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki; cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć pieczarki z cebulą. Przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Indyka umyć, osuszyć i natrzeć solą, papryką i usmażyć z obu stron na oleju, ostudzić i pokroić w paski. Paski indyka dodać do pieczarek i cebuli i wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Na każdy naleśnik nakładać porcję farszu, ciasno zawijać w rulony, układać w formie do zapiekania, posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.