Naleśniki z kapustą i grzybami
1 vote, 8.00 avg. rating (126% score)

Składniki:

Na ciasto:

1. 3 jajka
2. 1 szklanka mleka
3. 1 szklanka mineralnej wody gazowanej
4. 1,5 szklanki mąki pszennej
5. Olej
6. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Na nadzienie:

7. 5 dag suszonych grzybków
8. 30 dag kwaszonej kapusty
9. 1 cebula
10. Vegeta
11. Olej
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Grzybki wypłukać, namoczyć i w tej samej wodzie ugotować do miękkości z dodatkiem vegety. Odcedzić i drobno posiekać.
Kapustę wypłukać, (jeśli bardzo kwaśna), odcisnąć i drobniej pokroić. Obgotować, odcedzić i odcisnąć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, dodać kapustę i grzybki i wszystko razem przesmażyć. Doprawić do smaku sola, vegetą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Składniki przeznaczone na ciasto zmiksować na gładkie jednolite ciasto i odstawić na pół godziny a następnie usmażyć cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zwinąć w rulon. Naleśniki z nadzieniem obsmażyć na oleju na chrupiące.