SPAGHETTI Z SOSEM SEROWO-WARZYWNYM
1 vote, 4.00 avg. rating (86% score)

SKŁADNIKI:

1. Pół kilograma makaronu spaghetti
2. 10 dag boczku
3. 10 dag pieczarek
4. 1 cukinia
5. 1 cebula szalotka
6. 1 ząbek czosnku
7. 1 łyżka oliwy z oliwek
8. 10 dag szynki
9. 150 ml mleka
10. 15 dag sera (ricotta lub mascarpone)
11. pół pęczka bazyli
12. 1 żółtko
13. sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Cukinię oczyścić, opłukać i pokroić w drobną kostkę, pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w plastry.
Boczek podsmażyć na oliwie, dodać oczyszczony czosnek i cebulę szalotkę. Szynkę pokroić w kostkę i dodać do boczku następnie dodać także cukinię i pieczarki i dusić. Pod koniec dodać mleko, śmietanę i gotować na małym ogniu.
Do sosu warzywnego dodać ser i mieszając poczekać aż się roztopi. Żółtko rozprowadzić w niewielkiej ilości sosu i dodać do reszty, zdjąć garnek z ognia i doprawić solą i pieprzem. Do garnka włożyć makaron i wymieszać z sosem. Podawać udekorowane zieloną bazylią.