SKŁADNIKI:
1. 30 dag makaronu
2. 25 dag mielonego mięsa (z cielęciny, indyka)
3. 30 dag świeżego szpinaku
4. 25 dag pomidorów
5. 25 dag mozzarelli
6. 1 jajko
7. 1 cebula
8. 1 ząbek czosnku
9. 3 łyżki oliwy z oliwek
10. 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
11. Sól, biały świeżo zmielony pieprz
12. 4 dag masła
WYKONANIE:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, wykroić gniazda nasienne a resztę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
Szpinak przebrać, odciąć łodygi, opłukać i osuszyć.
Makaron ugotować w dobrze osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę i krótko poddusić cebulę i czosnek, dodać szpinak i wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem a następnie dodać pomidory.
Mielone mięso wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem uformować kulki. Gotować je przez pięć minut w osolonym wrzątku. Wyjąć. Mozzarellę pokroić w plastry i wymieszać z makaronem, szpinakiem i kulkami z mięsa.
Całość przełożyć do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy i na wierzch wyłożyć wiórki masła. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika przybrawszy zieloną pietruszką.