Polskie słodkości

0
850
Rate this post

Polskie specjały to nie tylko wykwintne dania, również słodkie desery. Ciasta polskie są bardzo popularne i lubiane. Oprócz polskich mazurków, szarlotek, serników, makowców, możemy poszczycić się popularnymi kremówkami. Desery to wspaniałe lody, desery lodowe wzbogacone owocami i bitą śmietaną, również galaretki z dodatkami owoców, rodzynek. Tradycyjne polskie kulinaria to dania mięsne np. z wieprzowiny, tłuste golonka, polewane piwem czy podawane z chrzanem. Coraz bardziej lubimy dania grillowane, karkówki, białe kiełbaski, kurczaki oraz szaszłyki z dodatkiem różnych warzyw. Grilujemy chętnie w towarzystwie znajomych, przeradza się to w smaczne imprezowanie. Bardzo dobre są też smażone żeberka w miodzie. Polacy uwielbiają zupy: żurek biały, barszcz czerwony, zupę ogórkowa, koperkowa, rosół, kapuśniak, zupa grochowa, serowa, koperkowa, grzybowa. Da znanych przystawek należą: śledzie w śmietanie, boczek , tatar,smalec przygotowywany ze słoniny z dodatkiem cebuli. Specjałów jest wiele, znajdą się oczywiście dania dla smakoszy mięsa jak i warzyw.