Zupa wiśniowa
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Kochasz wiśnie? Lubisz je pod każdą niemal postacią? Jako świeży owoc, kompot, dżem? A co powiesz na zupę wiśniową? Nie wiesz, jak ją przygotować? Sprawdź, co mówią tradycyjne przepisy. Co o takiej zupie mówią nasze kulinaria.
Zupę wiśniową możesz zrobić bądź ze świeżych owoców, bądź z kompotu. Jeśli robisz ze świeżych wiśni, to zalewasz kilogram owoców wydrylowanych dwoma litrami wody, doprawiasz cukrem i odrobiną soli, dodając też kilka listków z drzewa wiśniowego do smaku, jeśli oczywiście je masz. Gdy wiśnie zrobią się miękkie, przecierasz je, lub blendujesz. Jeżeli natomiast zupę robisz z kompotu, to kompot po prostu zagotowujesz. Gdy wiśnie będą już miękkie i rozpływające się w ustach, zaprawiasz zupę mlekiem z mąką, lub śmietaną. Jeśli zupa jest gęsta, możesz podawać ją jako krem bez dodatków. Jeśli jest rzadka, doskonale smakuje ze swojskim makaronem. Pamiętaj też o doprawieniu zupy ulubionymi przyprawami. Mogą być to goździki. Może być wanilia i cynamon. Z pewnością szybko znajdziesz swój smak.