HISZPAŃSKI GULASZ

0
842
Rate this post

SKŁADNIKI:

1. 80 dag schabu
2. 2 cebule
3. 3 pomidory
4. Puszka ananasa w kostkach
5. 1 strąk czerwonej papryki
6. Posiekany świeży imbir
7. 3 ząbki czosnku
8. Curry
9. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę i czosnek obrać; cebulę drobno posiekać, czosnek rozetrzeć. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulę, dodać czosnek i pokrojone mięso.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, osuszyć, pokroić w paseczki.
Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Warzywa dodać do mięsa i dusić pod przykryciem około 45 minut. W połowie tego czasu dodać kawałki ananasa wraz z zalewą. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, curry i imbirem. Zostawić na małym ogniu jeszcze przez pięć minut. Podawać z ryżem lub pieczywem.