SKŁADNIKI:
1. Pół kilograma makaronu (kręcone wstążki)
2. Pół litra czerwonego wytrawnego wina
3. 2 łyżki cukru
4. 1 ząbek czosnku
5. Pół kilograma polędwicy (najlepiej wołowej, ale wieprzowa także może być)
6. 5 łyżek octu winnego (np. balsamicznego)
7. 2 marchewki
8. Pół pora
9. 1 cebula szalotka
10. 4 dag sklarowanego masła
11. 1 łyżka oliwy
12. 15 dag gęstej śmietany
13. 7,5 dag schłodzonego masła
14. Tymianek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
15. Liść laurowy gałązka rozmarynu
WYKONANIE:
Ugotować makaron w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy i odstawić w ciepłe miejsce.
Ugotować sos mieszając czerwone wino z octem i dodając czosnek, liść laurowy, i rozmaryn (gotować tyle czasu aż sosu zostanie około 0,2 litra).
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki; doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Warzywa, oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić na chwilę na wrzącą wodę i blanszować.
Na patelni rozgrzać połowę sklarowanego masła i zeszklić na nim pokrojoną cebulę. Dodać przecedzony sos winny i gotować około 2 minuty.
Na reszcie rozgrzanego na drugiej patelni masła usmażyć mięso.
Sos zaprawić śmietaną i masłem, dodać mięso i warzywa; dokładnie wymieszać.
Makron podzielić na porcje i na każdą wyłożyć mięso z warzywami i polać sosem.