Ogonki naciowe selera liściowego

0
714
Rate this post

Ogonki naciowe selera liściowego

Ogonki naciowe selera liściowego bielone lub zielone dokładnie wymyć po uprzednim odcięciu blaszek liściowych. Ułożyć tak jak szparagi. Włożyć do gotowania do niewielkiej ilości wody z dodatkiem łyżeczki cukru, ugotować. Miękkie ogonki wyłożyć na wygrzany półmisek, posypać zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem.

Selery naciowe w sosie białym. Proporcje: 10-12 ogonków liściowych selera naciowego, sól, cukier, 4 dag masła lub margaryny, łyżka mąki, szklanka mleka lub rosołu, pół szklanki śmietany, sól, cukier, kwas cytrynowy lub sok z cytryny, plasterek cytryny ze skórką, łyżka startego sera.

Ugotować oczyszczone ogonki liściowe selerów w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru, miękkie odcedzić, pokrajać centymetrowej długości kawałki. Stopiony tłuszcz wymieszać z mąką, rozprowadzić rosołem lub mlekiem i śmietaną. Do sosu włożyć pokrajane selery naciowe, zagotować. Sos przyprawić do smaku oprócz soli i cukru odrobiną kwasu cytrynowego lub soku z cytryny. Można włożyć do potrawy na kilka minut plasterek cytryny łącznie ze skórką. Przed podaniem potrawę można posypać startym serem łagodnym w smaku np. edamskim.

Selery naciowe zapiekane. Proporcje: 10-12 ogonków liściowych selera naciowego, sól, cukier, 5 dag masła lub margaryny, 1 szklanka mleka, pół szklanki śmietany, jajko, plasterek cytryny, 2 dag tłuszczu, łyżka tartej bułki.