SKŁADNIKI:
1. Pół kilograma cielęciny
2. 15 dag kapusty włoskiej
3. 50 dag makaronu
4. 2 łyżki oliwy
5. 3 dag grzybów (kurki, prawdziwki, podgrzybki)
6. 1 cebula
7. 125 ml białego wina
8. 125 ml bulionu cielęcego lub wołowego (może być z kostki)
9. 12,5 dag śmietany
10. 15 dag twarożku
11. Pęczek świeżego tymianku
12. Sok z cytryny
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE:
Kapustę włoską podzielić na liście, umyć i pokroić w kwadraty, krótko blanszować.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę a następnie obsmażyć w rondlu na gorącej oliwie.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
Oczyszczone grzyby i cebulę dodać do mięsa i krótko podsmażyć; dodać wino i bulion,; wymieszać i dodać śmietanę. Gotować na niewielkim ogniu aż mięso będzie miękkie.
Do sosu dodać połowę twarożku, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i wymieszać z kapustą.
Makaron wyłożyć na talerze, na makaron wyłożyć mięso z sosem i ozdobić resztą twarożku i listkami tymianku.