PAPRYKARZ PO EGIPSKU
1 vote, 6.00 avg. rating (106% score)

SKŁADNIKI:

1. 80 dag cielęciny bez kości
2. 2 strąki czerwonej papryki
3. 2 ? 3 cebule
4. 2 ? 3 łyżki oliwy z oliwek
5. 2 ? 3 ząbki czosnku
6. 2 pomidory
7. 1 łyżeczka mąki pszennej
8. Słodka mielona papryka
9. Sól
10. 3 łyżki śmietanki

WYKONANIE:

Cebulę i czosnek obrać, cebulę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć. W rondlu rozgrzać oliwę i zrumienić na złocisty kolor cebulę, a następnie dodać zmiażdżony czosnek i łyżkę mielonej słodkiej czerwonej papryki. Podlać kilkoma łyżkami wody i zagotować a następnie zmniejszyć płomień.
Cielęcinę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę; dodać do sosu, lekko posolić i dusić pod przykryciem.
Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki; pomidory sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną paprykę i pomidory. W śmietance rozprowadzić mąkę i zagęścić sos. Gotować na malutkim płomieniu jeszcze około 5 minut.
Gotowe danie można wzbogacić posypując je surowymi pokrojonymi pomidorami i papryką.