CARBONADA Z OWOCAMI

0
1017
Rate this post

SKŁADNIKI:

1. 50 dag wołowiny bez kości
2. 4 pomidory
3. Pół dyni (80 dag)
4. 2 strąki czerwonej papryki
5. Duża cebula
6. 2 marchewki
7. Puszka ananasów w plastrach
8. Duże kwaśne jabłko
9. Puszka kukurydzy
10. łyżka masła
11. ? szklanki białego wytrawnego wina
12. 3 łyżki oleju
13. Ząbek czosnku
14. Tymianek, oregano,
15. Sól, czarny świeżo zmielony pieprz

WYKONANIE:

Rozgrzać olej w rondlu o grubym dnie. Mięso wypłukać, osuszyć i pokroić w kostkę; wrzucić na rozgrzany olej i obsmażyć ze wszystkich stron.
Czosnek i cebulę obrać i pokroić. Dynię obrać, odrzucić część z pestkami, resztę pokroić w kostkę.
Pozostałe warzywa oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić według własnego uznania. Dodać do mięsa, wlać wino i zalewę z ananasa, doprawić do smaku oregano i tymiankiem a także solą i świeżo zmielonym pieprzem. Rondel wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na 40 minut.
Dołączyć obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko, odsączoną kukurydzę i pokrojone cząstki ananasa. Delikatnie wszystko wymieszać, a na wierzch nałożyć wiórki masła i zapiekać jeszcze przez kwadrans.
Podawać z ryżem na sypko.