Pieczarki w śmietanie

1
712
Rate this post

Jeśli chodzi o pieczarki, te od wielu już lat znajdują zastosowanie na polskich stołach. Stanowią wyśmienity dodatek do wielu dań. Można je gotować, piec, smażyć, czy grillować. Jednak najwięcej zwolenników mają pieczarki w śmietanie.
Jak je przygotować? Według tego, co mówią polskie kulinaria, kupując pieczarki trzeba wybierać jedynie białe, zdrowe okazy. Czarne zawierają szkodliwe substancje, więc z nich zrezygnujmy. A co zrobić, żeby pieczarka nie zrobiła się nam czarna podczas obróbki? Bo przecież smażona, czy pieczona zawsze zmienia barwę. Otóż należy wcześniej obrane pieczarki podgotować w soku z kiszonych ogórków. I wówczas swoją piękną barwę zachowają aż do samego końca procesu obrabiania. Pieczarki do śmietany podsmaża się na masełku z dodatkiem cebuli. Gdy grzyby są już dość miękkie, możemy połączyć je ze śmietaną. Pamiętajmy jednak, aby wcześniej zredukować wodę, która podczas smażenia grzybów z nich się wydzieliła. Inaczej śmietana będzie brzydko wyglądać, a zagęszczanie mąką jest niesmaczne.

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.