Placek z żurawiną

0
805
Rate this post

1. 2 tabliczki czekolady (20 dag)
2. 15 dag masła
3. 3 jajka
4. 1 torebka cukru waniliowego
5. 10 dag migdałów
6. 10 dag mąki pszennej
7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
8. 20 dag dżemu żurawinowego
9. 1 torebka budyniu waniliowego
10. 400 ml śmietany kremówki
11. 1 łyżka kakao
12. Kieliszek koniaku
13. 100 ml wody
14. Wiórki czekoladowe

Wykonanie:

W rondelku zagotować śmietanę z kakao i połową czekolady mieszając aż czekolada się rozpuści. Schłodzić w lodówce.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem i połączyć z resztą czekolady, którą należy drobno posiekać. Migdały zmielić; mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski z masą żółtkową dodając także migdały. Dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia natłuścić i przełożyć gotowe ciasto a następnie wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Dżem włożyć do rondelka i podgrzewać aż do wrzenia. Proszek budyniowy rozmieszać w wodzie i dodać do wrzącego dżemu. Posmarować ciasto i wygładzić jego powierzchnię. Odstawić, aby stężało. Na dżemie rozsmarować krem śmietanowo- czekoladowy i wstawić do lodówki. Przed podaniem pokroić i udekorować wiórkami czekolady.