Składniki:
1. 1,5 kilograma surowego boczku
2. Pół kilograma mielonej wieprzowiny
3. 1 jajko
4. 1 czerstwa bułka
5. 2 cebule
6. Pół szklanki mleka
7. 2 łyżki miodu
8. 4 ząbki czosnku
9. 1 łyżka oleju
10. Pół szklanki piwa
11. 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
12. Mielony kminek, imbir
13. Majeranek
14. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Boczek umyć, osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem. Czosnek obrać, rozetrzeć ze szczyptą kminku, majeranku, imbiru, soli i pieprzu. Natrzeć tą mieszaniną mięso, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
Do mięsa mielonego dodać jajko, cebulę (wcześniej obraną, posiekaną i zeszkloną na oleju) oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę. Dodać także posiekaną zieloną pietruszkę oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Wyrobić na gładką masę.
Boczek naciąć tak, aby powstałą kieszeń i napełnić ten otwór przygotowanym farszem. Wierzch mięsa posmarować płynnym miodem. Całość ułożyć w brytfance, podlać piwem. Piec około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, co jakiś czas podlewając wytworzonym sosem.