Nie masz pomysłu na fajny dodatek do mięsa? To może wykorzystaj pomysł na faszerowane pieczarki. Ich przygotowanie nie jest zbyt czasochłonne a i sam przepis nie jest drogi. Wystarczy trochę cierpliwości i otwarcia się na nowe pomysły.
Jeśli chodzi o polskie kulinaria, to wśród przepisów znaleźć możemy wiele na pieczarki. Te tradycyjne mówią o podawaniu ich w śmietanie. Ale jest jeszcze inny sposób- właśnie nafaszerowanie ich. Czym? Nimi samymi. Jak? Poprzez odcięcie nóżek i zrobienie z nich farszu do kapeluszy. To bardzo proste. Surowe pieczarki obiera się ze skórki. Następnie wykrawa się nóżki i kroi w bardzo drobną kosteczkę. Do nóżek dodaje się jajko ugotowane na twardo, drobno posiekaną natkę z pietruszki oraz jedno jajko surowe, które zwiąże farsz. Przygotowanym farszem wypełnia się kapelusze, a następnie obtacza je w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane grzybki smaży się na rozgrzanym oleju. Grzybki te są idealnym dodatkiem do mięs. Można też potraktować je jako niebanalną przystawkę.
Zapraszam także na mój blog o podobnej tematyce.
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.