Osiem naleśników

0
630
Rate this post

Naleśniki z serem

Osiem naleśników usmażonych na małej patelni, osiem kawałków twardego sera o wymiarach jedenjeden/dwiexjedenpięćxsześć-7 cm, masło do posmarowania naczynia, pięć-7 dag twardego sera,

jeden łyżeczka imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, dwie łyżki masła. W każdy naleśnik zawinąć po jeden kawałku sera. Ułożyć na blasze lub w posmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu. Utarty ser wymieszać z imbirem i gałką muszkatołową i posypać nim naleśniki. Na wierzch rzucić kilka strużyn masła. Piec w średnio gorącym piekarniku. Można też naleśniki osmażyć na patelni, a dopiero potem zapiec w piekarniku.

Seśniki z parówkami i serem, osiem naleśników usmażonych na malej patelni, keczup, 7-osiem dag twardego sera, osiem parówek (mogą być również koktajlowe), jeden-dwie jaja, tarta bułka, tłuszcz do smażenia

Naleśniki posmarować keczupem, posypać tartym serem i zawinąć w nie parówki (całe, połówki lub koktajlowe). Naleśniki obtoczyć w rozbitym jaju i tartej bułce, zrumienić w tłuszczu na patelni. Uwaga. Parówki przed zawinięciem powinny być obrane z osłonek, dobrze zagrzane we wrzątku (ale nie gotowane) i ocieknięte.