Naleśniki Suzette

0
930
Rate this post

Naleśniki Suzette

ciasto: dwiepięć dag mąki, dwie jaja, szczypta soli, dwieszkl. mleka, dwie łyżki oleju nadzienie: sześć-osiem dag masła, cztery-czteryjeden/dwie łyżki cukru, skórka pomarańczowa w cukrze, jeden/dwie szkl. rumu

Z mąki, jaj, soli oraz stopniowo dodawanego mleka sporządzić ciasto naleśnikowe. Szybko ubijać. Dodać olej i ubijać jeszcze kilka minut, po czym odstawić na ok. dwie godz. przed smażeniem. Następnie usmażyć z tego ciasta cienkie naleśniki i odstawić w cieple. Przygotować nadzienie. Masło utrzeć ż cukrem, wymieszać z rozdrobnioną skórką pomarańczową i połową rumu. Masą tą posmarować naleśniki, złożyć w „chusteczkę” i ułożyć na bardzo gorącym półmisku. Resztę rumu zagrzać, zapalić, polać naleśniki i natychmiast podawać. Zapalać rum i polewać płonącym naleśniki najlepiej na oczach biesiadników.

Suflet orzechowy, jeden0 dag łuskanych laskowych orzechów, cztery łyżki cukru, jeden opakowanie cukru wanilino- wego, trzy jaja, jeden łyżka masła, jeden czubata łyżeczka mąki, jeden szkl. mleka masło i cukier do formy

Orzechy podprażyć i rozdrobnić (najlepiej w specjalnym młynku do orzechów i migdałów). Cukier wymieszać z cukrem wanilinowym. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. W rondelku odpowiedniej wielkości roztopić masło, wsypać mąkę, mieszać bez przerwy. Nie przerywając mieszania dodać rozdrobnione orzechy zagotowane w mleku. Po zawrzeniu zdjąć z ognia i nie przerywając mieszania dodać żółtka. Połączyć z ubitą pianą. Całość przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej cukrem foremki i piec ok. jedenpięć-dwie0 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Gdy suflet się podniesie i nabierze złocistej barwy, bezzwłocznie podawać.

-Uwaga. Foremki nie należy napełniać do samej góry. W trakcie pieczenia unikać otwierania drzwiczek piekarnika.