Naleśniki Gundel
Cztery usmażone naleśniki nadzienie: pięć dag łuskanych włoskich orzechów, dwie czubate łyżki cukru pudru, jeden łyżka mleka, jeden łyżka rumu, jeden czubata łyżeczka rodzynków, skórka pomarańczowa w cukrze, masło do podsmażenia sos trzy jeden /dwie-cztery dag twardej czekolady,
jeden czubata łyżka kakao, jeden żółtko, jeden -dwie łyżki mleka, jeden jeden /dwie łyżki śmietany, jeden płaska łyżeczka mąki, dwie łyżki rumu (kieliszek whisky lub spirytusu)
Orzechy utrzeć z cukrem, mlekiem, rumem, a pod koniec dodać rodzynki i posiekaną pomarańczową skórkę. Sporządzoną masą posmarować naleśniki, zwinąć je w ruloniki lub lepiej złożyć we czworo „w chusteczki” i obsmażyć na maśle. Przygotować czekola-dowy sos. Wszystkie składniki z wyjątkiem rumu grzać na wolnym ogniu aż do wrzenia. W ostatniej chwili dodać rum, zamieszać i gotowym sosem polać gorące naleśniki, ułożone już na półmisku. Dla lepszego efektu można podlać naleśniki bezpośrednio przed podaniem kieliszkiem ciepłej whisky lub spirytusu i zapalić.