Kawa do pracy

0
1670
Rate this post

Jedno pudełko zielone, drugie nieco już wiekowe w żółte kropki a obok spięta spinaczem zwykła paczka kawy. Każdy dobrze wie, która kawa do kogo należy i co rano sypie swoją kawę do swojego kubka. Kawa do pracy zazwyczaj szybko się kończy i zaczyna się pożyczanie, przesypywanie. Ok, można tak i pewnie w wielu firmach tylko ten system się sprawdzi a i nie jest przecież taki zły.

W mniejszych firmach czy działach, gdzie dominuje duże poczucie wspólnoty czy jest jakiś ekspres do kawy, ale kawy ciągle brak, trzeba się jakoś dogadać. I najlepiej tak, by wyszło w miarę niedrogo, bo przecież jedni piją kawy więcej, inni mniej a przede wszystkim smacznie dla każdego. Kawa do pracy i dla wszystkich to dość skomplikowany wybór. Może więc warto poświęcić chwilkę czasu i wspólnie zdecydować o kilku podstawowych cechach kawy, pomijam kwestę: kawa mielona czy ziarnista? 🙂 Może te trzy pytania pomogą w tym trudnym wyborze.

Jaki jest sposób parzenia kawy?

Kawa, ta pochodząca od dobrych producentów jest komponowana pod konkretny sposób jej parzenia. Zazwyczaj mieszanka ziaren składa się z kilku odmian kawowca uprawianych w różnych częściach świata. Dodatkowo sam proces palenia, jego temperatura i długość również uwzględniają przeznaczenie kawy. Oczywiście nie musimy się na tym znać, ale takie informacje zazwyczaj podane są na opakowaniach, najczęściej w formie piktogramów np. ekspresu ciśnieniowego czy kawiarki. Jeszcze ważniejsze jest określenie sposobu parzenia w przypadku zakupu kawy mielonej, która może mieć różne stopnie mielenia. I tak kawa przeznaczona do ekspresu ciśnieniowego powinna być bardzo drobno zmielona, do kawiarki śrenio a do ekspresu przelewowego dość grubo, by nie zatykała pory filtra. Ogólnie mówi się, że im dłuższy proces parzenia tym grubiej powinna być ona zmielona.

Warto pamiętać, że tylko kawa parzona zgodnie z jej przeznaczeniem uwolni cały swój bukiet smakowy i aromatyczny i będzie naprawdę pyszna.

Czy kawa do pracy ma być mocna i zawierać dużą dawkę kofeiny?

Jeśli kawa ma działać mocno pobudzająco to powinna posiadać w swym składzie robustę, ponieważ ten gatunek kawowca zawiera dwa razy więcej kofeiny w porównaniu z arabiką. Są dostępne kawy zawierające w swym składzie tylko wysokogatunkową robustę, ale częściej występuje ona w mieszankach z arabiką. Należy wówczas zwrócić uwagę na skład procentowy arabiki do robusty, ponieważ jest on bardzo różny.

Jeśli jednak większość zdecyduje o tym, że kawa powinna być słaba to najprościej jest wybrać subtelną i bogatą w smaku arabikę z małą ilością kofeiny lub mieszankę ze zdecydowaną jej przewagą.

Warto również uwzględnić sposób parzenia kawy, ponieważ im dłuższy jest czas kontaktu kawy mielonej z wodą tym więcej kofeiny uwolni się do naparu. Dlatego też espresso zawiera jej mniej niż np. kawa z ekspresu przelewowego czy ta parzona tradycyjnie.

Czy kawę w pracy pijemy z mlekiem czy bez?

Najgorzej jak zdania są podzielone:-) Chciałabym jednak zwrócić uwagę chociaż na fakt, że w przypadku delikatnej kawy jaką jest arabika mleko zdecydowanie zdominuje smak kawy. Jeśli więc, chcecie pić kawę z mlekiem a nie odwrotnie to wybierajcie mieszanki z dodatkiem robusty. Ma ona bardziej ziemisty i słomiany smak, ale jest on wyrazisty i przebija się przez smak mleka.

Nie ma takiej możliwości, by wszystkich zadowolić, ale może tych kilka zdań ułatwi wypracowanie pewnego kompromisu, by większość osób w pracy piła kawę, która im po prostu smakuje. Wiedząc też czego się szuka może łatwiej będzie poeksperymentować, ale już w pewnym określonym obszarze. Dobrą, oryginalną kawę często można kupić w bardzo rozsądnej cenie, nie watro kusić się na pierwszą z brzegu. A dobra kawa do pracy to podstawa, bo przecież tam spędzamy gros naszego czasu i tam często pijemy jej najwięcej.