Indyki a inny drób
W porównaniu do innego drobiu indyki zdecydowanie wysuwają się na pierwszy plan i nie z jednego, a przynajmniej z kilku powodów.
Przede wszystkim pisklęta indycze relatywnie najszybciej przybierają na masie, po drugie dorosłe indyki dają hodowcy najwięcej towaru, czyli mięsa i dotyczy to opłacalności produkcji indywidualnej, jak i przemysłowej. Po trzecie jest najzdrowsze ze wszystkich mięs, nie tylko drobiowych, a lepsze walory może mieć tylko dziczyzna, której się przecież nie pozyskuje z hodowli, ale z polowań. Jest także uważane przez wielu smakoszy, a także znanych kucharzy za jedno z najsmaczniejszych mięs i można z niego przygotować niezliczoną ilość potraw, a nie tylko, jak sądzą niektórzy, upiec w Ameryce na Święto Dziękczynienia. Jest mięsem dietetycznym, niskokalorycznym i nadaje się do diet odchudzających znacznie lepiej, aniżeli nawet niektóre owoce, tuczące z e względu na dużą zawartość cukru.
Każdy drób jest lepszy od wołowiny, czy wieprzowiny, a mięso indycze wysuwa się wśród niego wyraźnie na prowadzenie.