Grubość mielenia – ważna sprawa!

0
1867
Rate this post

Och, ale ta kawa pachnie! Jej aromat rozchodzi się powoli po całym pomieszczeniu. Kawa pachnie a my chcielibyśmy, aby smakowała tak jak pachnie. Jednak kawa uwolni wszystkie swoje substancje smakowe i olejki aromatyczne tylko wtedy, gdy jej grubość mielenia będzie odpowiednia do sposobu parzenia.
Ogólna zasada jest taka, że im krótszy jest cykl parzenia kawy tym drobniej powinno być zmielone ziarno. W uproszczeniu można wyróżnić cztery stopnie mielenia kawy:
gruboziarnista kawa  – idealna do urządzeń takich jak praska francuska, czy ekspres przelewowy, gdzie stosuje się różnego rodzaju filtry. Wówczas kawa nie zapycha filtrów tylko powoli uwalnia wszystkie swoje olejki aromatyczne.
średni stopień zmielenia  – potrzebujemy, gdy stosujemy kafetierki czy moki, gdzie woda pod ciśnieniem przechodzi przez sitko z kawą. Uzyskujemy w ten sposób dość mocny i intensywny ekstrakt.
drobno zmielona kawa stosowana jest w ekspresach ciśnieniowych, ponieważ niewielka ilość wody w ciągu zaledwie 20 sekund wydobywa całą moc aromatów z kawy.
bardzo drobno zmielona kawa stosowana jest w przypadku parzenia kawy po turecku.

To czy kawa ma odpowiedni stopień mielenia dotyczy zarówno kawy ziarnistej jak i mielonej. Ziarnista – sprawa w miarę prosta, bo ustawiamy młynek na odpowiednią grubość. Chociaż warto zwrócić uwagę, by nie przepalić ziaren zwłaszcza w elektrycznym młynku z metalowymi nożami. Pod tym względem bezpieczniejsze są młynki żarnowe.
W przypadku kaw mielonych musimy szukać informacji na opakowaniu. Kawy dobrych, znanych producentów będą posiadały takie informacje, często przedstawione w formie obrazkowej sugerujące kafetierkę lub ekspres ciśnieniowy.

Jeżeli więc chcemy, by nasza kawa nie okazała się zbyt mocna i gorzka lub za słaba i bez ulubionego smaku odpowiednio dobierzmy stopień mielenia do sposobu parzenia naszej kawy.