SKŁADNIKI:
1. 50 dag makaronu spaghetti
2. 8 dag boczku
3. 1 pęczek zielonej pietruszki
4. 12,5 dag śmietany
5. 4 dag masła
6. 3 jajka
7. 3 żółtka
8. 2 ząbki czosnku
9. 6 łyżek startego parmezanu
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE:
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
Zieloną pietruszkę umyć, osuszyć i drobno pokroić.
Obrać ze skórki czosnek. Boczek pokroić w drobną kostkę.
Rozgrzać na patelni masło, smażyć przez trzy minuty pokrojony czosnek, który następnie wyjąć a na tłuszcz włożyć pokrojony boczek i usmażyć. Dodać śmietanę i zagotować.
Całe jajka i żółtka wymieszać z posiekaną zieloną pietruszką i parmezanem.
Makaron po odcedzeniu włożyć do gorącej śmietany z boczkiem.
Dolać do tego sos z jajek i bardzo dokładnie wymieszać; doprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do nagrzanej salaterki i od razu podawać.