Palarnia kawy z Trójmiasta coffee time

0
1249
Rate this post

Pralnia kawy jest to miejsce, w którym opala się nasiona kakaowca. Dopiero w ten sposób obrobione nasiona tej rośliny są mielone lub w całości pakowane i sprzedawanego jako kawa. Istnieje wiele renomowanych palarni kawy. Uważa się, że z wielu z nich są najlepsze gatunki tego bardzo popularnego trunku. W rzeczywistości na to jak smakuje kawa ma wpływ kilka czynników, ale to w jaki sposób kawa jest palona odgrywa najbardziej istotną rolę. Palarnia kawy zawsze ma swojego eksperta, który dopilnuje tego aby surowiec został opalony według najlepszej receptury. To w jaki sposób oraz jak długo kawa jest palona decyduje o tym, jaki ma smak oraz ile zawiera kofeiny. W najbardziej ogólnym ujęciu rozróżnia się trzy sposoby palenia kawy: krótkie palenie, średnie palenie oraz długie palenie. Krótkie palenie kawy powoduje, że ma ona kwaśny smak i bardzo blady kolor, za to ma bardzo dużo kofeiny. Kawa palona średnio jest ciemna, jej smak jest to bilans pomiędzy gorzkim i kwaśnym, zawiera średnią ilość kofeiny (najbardziej popularny rodzaj kawy). Kawa palona długo jest czarna, ma intensywną goryczkę i znikomą ilość kofeiny.