Agnieszka / Via Caffe PL
609 745 707 agnieszka@viacaffe.pl

Domowy kiper kawowy:-)

Jednym z najbardziej rozpoznawalnych zapachów jest zapach kawy. W każdym zakątku świata kawa pachnie tak samo charakterystycznie. A smak kawy? Też wiadomo – kawowy! Nie trzeba jednak być wybitnym specjalistą w dziedzinie kawy, by wiedzieć, że kawa kawie nierówna. Jak więc opisać smak kawy? Jak opisać kawę, która nam najbardziej smakuje?

Kawowi kiperzy posługują się ogromną ilością fachowej terminologii, my oczywiście na co dzień potrzebujemy tylko najistotniejszych i prostszych określeń. Tak, więc mówiąc o kawie powinniśmy określić jej aromat, kwasowość, cielistość i smak. Brzmi trochę groźnie, ale wcale tak nie jest.

Aromat (aroma) to charakterystyczny bukiet zapachów danej kawy. Kawy wysokogatunkowe posiadają wyszukany, złożony aromat. Wpływa on na poziom doznań smakowych jeszcze zanim spróbujemy kawy. Zapach powinien być intensywny, ale równocześnie nie przytłaczać innych zmysłów. Zapach kawy może być określany jako czekoladowy, karmelowy, ziemisty, kwiatowy czy owocowy.

Kwasowość (acidity) kawy nie jest jej negatywnym określeniem. Termin ten nie oznacza, że kawa jest kwaskowata czy cierpka. Wręcz przeciwnie, kawa tak określana jest orzeźwiająca, lekka, żywa. To trochę tak jak różnica między sokiem a napojem gazowanym. Ten drugi zdecydowanie bardziej orzeźwia. Kawa Lavazza Quality Oro jest chyba najbardziej rozpoznawalną kawą charakteryzującą się właśnie taką ożywczą kwasowością.

Cielistość (body). Nie, to nie określenie koloru. Też mnie to kiedyś zmyliło:-). To odczucie konsystencji, gęstości kawy. Porównać to można do różnic pomiędzy wodą a syropem. I już do głowy przychodzi mnóstwo określeń. Body można opisać jako wodniste, rzadkie, lekkie, ciężkie, oleiste, maślane, gładkie. Taką esencjonalną kawę określamy jako kawę o bogatym body.

Na naszym języku jest aż 10 tysięcy kubków smakowych. Podstawowe smaki, które rozróżniamy to kwaśny i słony zlokalizowane po bokach języka, słodki na jego czubku i gorzki to kubki smakowe zlokalizowane na tylnej części języka. Aby w pełni określić smak kawy powinniśmy wziąć spory łyk kawy by oblał cały nasz język i pozwolił współgrać wszystkim odczuciom smakowym równocześnie. Fachowo smak (flavor) kawy opisywany jest jako słodycz, gorycz, cierpkość, słoność.

Ale to dopiero połączenie aromatu, kwasowości i cielistości z tym co odczuliśmy po pierwszym łyku kawy określa ostateczny smak kawy i powoduje, że jest ona tak wyjątkowym napojem.

Teraz czytając opis kawy na opakowaniu czy odwiedzając internetowy sklep z kawą, wiemy już co autor miał na myśli pisząc o nutach czekoladowych, małej kwasowości czy ciężkim body. Sami też możemy zostać kiperami naszej osobistej kawy.

Obiecuję poszerzyć temat, bo to tylko mały wycinek informacji w ogromnym temacie smaku kawy.

Wykorzystano informacje ze strony International Coffee Organization.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *