Arbuzowy drink

0
1444
Rate this post

Z pewnością wielu z nas słyszało o pysznym arbuzowym drinku w postaci… arbuza!

Arbuz to fantastyczny owoc, który ma całe rzesze zwolenników na całym świecie. Gdy tylko nadchodzi sezo na arbuza, od razu kupujemy całe wielkie kule tego owocu i zajadamy go na surowo, po uprzednim pokrojeniu na mniejsze cząstki. Arbuzy uwielbiają dzieciaki, a rodzice bardzo chętnie im dają ten owoc – bowiem wspaniale orzeźwia i ma lekko słodkawy smak, co pozwala jednocześnie ugasić pragnienie, apetyt na coś słodkiego, i na krótko zabija głód. Arbuz w większości składa się z wody i cukrów prostych, co sprawia, że jest bardzo łatwo przyswajalny, dlatego możemy jeść tego melona w dużych ilościach latem i raczej nie powinniśmy cierpieć na niestrawność. Arbuz w wersji dla dorosłych również występuje. Przykładowo, jako arbuzowy drink. I wbrew pozorom nie jest to wcale alkohol z dodatkiem zmiksowanego arbuza, a raczej arbuz z dodatkiem procentów. Arbuz z alkoholem jest bardzo łatwo przygotować. Odrobiną czystej wódki (lub wódki o smaku melona czy arbuza) nasączamy przekrojony na pół owoc. Następnie wkładamy owoc na chwilę do lodówki, by arbuz przegryzł się z wódką i stanowił jednolitą masę. Tak nafaszerowanego procentami arbuza możemy serwować na przykład na przyjęciu na świeżym powietrzu swoim pełnoletnim znajomym. Z pewnością każdy z nich doceni świeży, soczysty owoc nasączony alkoholem, który jednocześnie gasi pragnienie, syci żołądek i szumi w głowie. Jak sami widzimy, przygotowanie takiego wysokoprocentowego arbuza jest oryginalne, banalnie proste i brzmi apetycznie. Musimy tylko uważać, by nikt z małoletnich domowników nie dobrał się przypadkiem do czerwonego, schłodzonego arbuza leżącego w lodówce!