Kurczak w kapuście

0
634
Rate this post

Składniki:

1. Mięso z piersi kurczaka
2. Mała główka białej kapusty
3. 2 marchewki
4. 2 cebule
5. 5 łyżek koncentratu pomidorowego
6. 1 łyżeczka świeżego tymianku
7. Sok wyciśnięty z jednej cytryny
8. Pół pęczka zielonej pietruszki
9. Majeranek
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć, poszatkować. Zalać jedną szklanką wrzącej wody, poddusić.
Cebule i marchewki obrać i umyć; cebule posiekać, marchewki pokroić w kosteczkę. Zieloną pietruszkę dokładnie umyć, osuszyć i drobno posiekać. Dodać do kapusty. Mięso umyć i również włożyć do kapusty; całość posypać tymiankiem i przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotować około jednej godziny, a następnie wyjąć mięso i pokroić, włożyć z powrotem do warzyw wraz z koncentratem pomidorowym i sokiem z cytryny. Dusić około 10 minut; ewentualnie doprawić do smaku.