Kurczak nadziewany wątróbkami
1 vote, 10.00 avg. rating (146% score)

Składniki:

1. 1 duży kurczak
2. 30 dag drobiowych wątróbek
3. 2 czerstwe bułki
4. 2 jajka
5. ? szklanki śmietanki
6. 5 dag masła
7. 2 łyżki soku z cytryny
8. 2 łyżki posiekanego estragonu
9. 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
10. 3 ząbki czosnku
11. 2 łyżki oleju
12. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą, estragonem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem; natrzeć kurczaka na zewnątrz i w środku. Skropić sokiem z cytryny i odstawić, na co najmniej godzinę do lodówki.
Bułki namoczyć w śmietance i rozetrzeć. Wątróbki opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z masłem. Wymieszać z pokrojonymi wątróbkami i dodać bułkę i posiekaną natkę pietruszki. Z białek ubić sztywną pianę i również dodać do wątróbek, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kurczaka napełnić farszem z wątróbek a otwór zaszyć kuchenną nicią. Brytfankę do pieczenia natłuścić i ułożyć w niej kurczaka. Mięso po wierzchu posmarować masłem, podlać kilkoma łyżkami wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) na godzinę. Podczas pieczenia polewać mięso wytworzonym sosem.