Jajka z własnego kurnika
W dzisiejszych czasach, kiedy producenci oszukują konsumentów na każdym kroku coraz więcej osób rezygnuje z zakupu jaj w sklepach. W sklepach każde jajo posiada odpowiednie oznaczenie informujące o sposobie chowu kury, które je zniosła, jednak konsument nauczony doświadczeniem doskonale wie, że takim oznaczeniom nie warto ufać.
Jakość jaj pochodzących z domowej hodowli jest nieporównywalnie lepsza od jaj sklepowych. Własny kurnik najlepiej założyć wiosną, gdyż jest to najlepsza pora na zakup młodego drobiu.
Kupując pisklęta musisz zwrócić uwagę na ich jakość i nie ma tu znaczenia czy akurat kupujesz pisklęta kurze czy pisklęta indycze. Zwróć uwagę, aby pisklęta były zdrowe, ruchliwe, miały proste nogi, dziób i pazury. Ich puch powinien być błyszczący i suchy.
W pisklęta indycze i kurze najlepiej zaopatrywać się w sprawdzonych wylęgarniach, które są pod stałą kontrolą weterynaryjną, Przemyślany i uważny zakup piskląt oraz ich odpowiednie żywienie zaowocuje z pewnością dużą ilością smacznych, zdrowych jaj.