W jaki sposób sprostać wymogowi jedzenia 5 porcji owoców i warzyw codziennie?
W każdym poradniku dotyczącym zdrowego żywienia mówi się o tym, by jeść aż 5 porcji owoców i warzyw dziennie. Jeśli codziennie udaje nam się zjeść te przepisowe 5 posiłków, oznaczałoby to do każdego posiłku porcję warzyw i porcję owoców. Wydaje się to niemożliwością, a jednak… Warto jednak pamiętać o tym, że nie ma sensu zbyt rygorystycznie przestrzegać wymogu jedzenia 5, i ani więcej ani mniej porcji. Porcja owoców i warzyw może być bowiem różnie definiowana. Nie oznacza to bynajmniej miski brokułów, marchewek i innych warzyw, zjadanych do każdego posiłku, ani miski bananów, jabłek czy truskawek, podobnież 5 razy dziennie. Co należy zatem rozumieć przez „porcję”? Otóż, porcją warzyw będzie pół pomidora i dwa listki sałaty zjedzone na kanapce. Będzie to surówka do obiadu, warzywne leczo na kolację, czy lekka sałatka. Jeśli lubimy od czasu do czasu pochrupać surową marchewkę czy ogórka, również możemy je potraktować jak porcję warzyw. Jeśli weźmiemy to pod tym kątem, wówczas zjedzenie 5 porcji warzyw dziennie wydaje się dziecinną igraszką. Podobnie jest z owocami. Wyciśnięty sok z pomarańczy na śniadanie plus jabłko dają dwie porcje owoców. Sałatka owocowa czy muesli z suszonymi rodzynkami czy śliwkami – to kolejna porcja. Do tego jabłko chrupane w pracy, czy tort z brzoskwiniami z puszki, albo koktajl z jogurtu i truskawek – to kolejna zdrowa porcja owoców. 5 porcji owoców dziennie to tak naprawdę niewielka garsta owoców jedzona do każdego posiłku. Warto wyrobić sobie nawyk jedzenia owocowego musu na podwieczorek, czy zagryzania obiadu plastrem arbuza albo melona. Jedzenie owoców i warzyw nie musi być nudne, warto tylko rozejrzeć się po sklepowych półkach i zobaczyć, jak można przygotowywać warzywa i owoce dostępne w sklepie w ciekawy sposób.