Hawajskie kotlety
1 vote, 9.00 avg. rating (137% score)

Składniki:

1. 1 kilogram filetów z piersi kurczaka
2. 1 puszka ananasa
3. 15 dag żółtego sera
4. 15 dag żurawiny (suszonej lub ze słoika)
5. 1 łyżka przyprawy do kurczaka
6. Pół szklanki mąki pszennej
7. 2 łyżki oliwy
8. 1 jajko
9. 1 szklanka bułki tartej
10. Olej do smażenia
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mięso z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Podzielić na pojedyncze kotlety, lekko rozbić przez folię kuchenną, aby nie porozrywać mięsa i ułożyć na tacy. Oprószyć przyprawą do kurczaka i skropić oliwą z obydwu stron. Odstawić na 2 godziny do lodówki.
Jajko wybić na talerz, dokładnie roztrzepać z solą i pieprzem. Kotlety panierować najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety z dwóch stron na złoty kolor; zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem układać kotlety; na każdym położyć plaster ananasa, posypać żurawiną i przykryć plastrem żółtego sera. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić blachę z kotletami na około 10 minut aż ser się roztopi.
Podawać z surówką i ziemniakami z wody.