Wiele osób zastanawia się nad tym, jak utrzymać porządek w lodówce. Podstawowe pytanie brzmi jednak – czy to istotne, gdzie układamy poszczególne produkty? Poza tym wiele osób zastanawia się nad tym, jak długo różne produkty można trzymać w lodówce? A które punkty lodówki są najzimniejsza oraz najcieplejsze? Poznając odpowiedzi na te pytania łatwiej będzie utrzymać w lodówce porządek, a co ważniejsze przetrzymywać produkty w odpowiedni sposób.
Jak wykorzystać półki?
1.Półka najdalej od zamrażalnika – jest to najcieplejsze miejsce w lodówce – około 8 stopni. W tym miejscu najlepiej jest zatem przechowywać produkty, które nie potrzebują wyjątkowo niskiej temperatury lub są zamknięte. Na tej półce najlepiej trzymać właśnie zamknięte sery, serki, jogurty, ale też ciasta oraz przetwory.
2.Środkowa półka – utrzymuje się tutaj temperatura 5-8 stopni. Najlepiej trzymać tutaj produkty, które wymagają dość niskiej temperatury, ale zostaną wykorzystane w najbliższym czasie. Będą to wędliny, otwarte sery, twarogi czy przygotowany już obiad. Trzeba pamiętać, że do lodówki wkładamy wystudzone potrawy.
3.Półka najbliżej zamrażalnika – jest to najchłodniejsze miejsce w lodówce – około 2 stopni. To idealne miejsce dla surowego mięsa i ryb. Trzeba je jednak odpowiednio przechowywać – w foli aluminiowej lub pojemnikach, co zapobiegnie roznoszeniu się zapachu – i nie dłużej niż 1 do 2 dni.
Szuflady
Do wykorzystanie w lodówce mamy również szuflady. Zazwyczaj panuje w nich dość wysoka temperatura – około 10 stopni. Tylko w niektórych lodówkach istnieje możliwość regulacji temperatury w takich szufladach. To, jakie produkty będziemy w niej trzymać zależy również od wielkości szuflady. Jest to jednak idealnie miejsce do trzymania warzyw oraz owoców. Taka temperatura sprawi, że zachowają świeżość, nie będą się również psuły – jak by to mogło się stać, gdybyśmy trzymali je poza lodówką. Ważne jest to, by warzywa i owoce wyjąć z folii, w której zaczęłyby się dusić.
Drzwi lodówki
Na drzwiach lodówki też zazwyczaj mamy przestrzeń do przechowywania różnych produktów – znajdują się tutaj półki i różne schowki. Trzeba jednak pamiętać, że jest to bardzo ciepłe miejsce, w którym zazwyczaj utrzymuje się temperatura około 15 stopni. Dlatego w drzwiach trzyma się produkty, którym potrzebne jest wyłącznie lekkie chłodzenie, takie jak ketchup, musztarda, soki, ale też jaja, masło czy margaryna.
Trzymają produkty w ten sposób, łatwiej jest zachować w lodówce porządek i zadbać o świeżość poszczególnych rzeczy.