Owocowa sałatka szampańska
Dwie/pięć szkl. wody, jeden0 dag cukru, jeden kg różnych owoców dostępnych w danej porze roku (jabłek, gruszek, bananów, wiśni, moreli, brzoskwiń itd.), jeden szkl. wytrawnego szampana, pięć dag migdałowych wiórków (lub obranych ze skórki i zmielonych migdałów)
Wodę z cukrem gotować pięć minut. Owoce umyć, obrać ze skórki, odpestkować, pokrajać w dość drobną kostkę, zalać ostudzonym syropem i następnie szampanem. Wymieszać i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Przed podaniem posypać zwiórkowanymi lub zmielonymi migdałami.
Zimowa sałatka owocowa, trzy duże jabłka, sok z jeden/dwie cytryny, trzy0 dag mrożonych malin, trzy łyżki cukru pudru, jeden opakowanie cukru wanilinowego, dwie czubate łyżki posiekanych włoskich orzechów, jeden/pięć szkl. winiaku, jeden szkl. bitej śmietany, dwie czubate łyżki czekoladowych kluseczek (płatków bądź tartej twardej czekolady z tabliczki) x
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce i bezzwłocznie skropić sokiem z cytryny, by nie pociemniały. Maliny opłukać, posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem wanilinowym i odstawić do rozmrożenia. Po rozmrożeniu połączyć owoce, dodać posiekane włoskie orzechy, skropić winiakiem, schłodzić w lodówce. Przed podaniem pokryć bitą śmietaną i posypać czekoladą.