Frytkownica gastronomiczna uzywana

0
626
Rate this post

Frytkownica gastronomiczna to urządzenie służące do smażenia na głębokim tłuszczu. Najczęściej kojarzy się oczywiście z przygotowaniem chrupiących, uwielbianych przez wszystkich frytek, ale doskonale nadaje się również do przyrządzenia ryb, kiełbasek oraz mięs. Przy zakupie takiego sprzętu warto zwrócić uwagę przede wszystkim na wymiary koszyka. Do użytku domowego wystarczą mniejsze frytkownice np. o wymiarach 20x15x10 cm. W restauracji bądź barze przyda się oczywiście znacznie większe urządzenie. Z rozmiarem frytkownicy wiąże się również jej pojemność. W sklepach można znaleźć frytkownice o pojemności użytkowej od 3 l, poprzez 8 do nawet 30-40 l. Ze względu na przeznaczenie musimy zdecydować się pomiędzy frytkownicom 1-komorową, a 2-komorową. W domu spokojnie wystarczy urządzenie z jedną komorą. Frytkownice różnią się także rodzajem zasilania -elektrycznym lub gazowym. Zwróćmy zatem uwagę, gdzie będzie stało nasze urządzenie i jak często będzie używane. Przy częstym wykorzystywaniu bardziej opłacalny będzie zakup urządzenia gazowego. Dodatkową funkcją frytkownicy jest natomiast zimna sfera, która zapobiega przypalaniu się resztek na dnie frytkownicy.

Warto zatem porównać kilka parametrów przed kupnem urządzenia.