Naleśniki z parówkami

0
719
Rate this post

Składniki:

1. 2,5 szklanki mąki pszennej
2. Duża szczypta soli
3. 2 jajka
4. 1 szklanka mleka
5. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
6. 10 plasterków żółtego sera
7. 8 parówek
8. Olej

Na sos:

9. 3 łyżki jogurtu naturalnego
10. 3 łyżki majonezu
11. 2 ogórki kiszone
12. Pół strąka czerwonej papryki
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Mleko, mąkę, jajka, sól i koncentrat pomidorowy zmiksować na gładkie jednolite ciasto. Odstawić na pół godziny a następnie usmażyć naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
Na każdym naleśniku położyć plaster żółtego sera i obraną ze skórki parówkę (cienką), zawinąć i ułożyć w natłuszczonej brytfance a następnie wstawić na 7 minut do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza).
Przygotować sos: jogurt wymieszać dokładnie z majonezem, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać pokrojone i odsączone ogórki i umytą i pokrojoną paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać i polać sosem gorące naleśniki.