SZEROKIE WSTĄZKI Z SOSEM GRZYBOWYM

0
656
Rate this post

SKŁADNIKI:

1. 50 dag makaronu szerokie wstążki
2. 2 piersi z kurczaka
3. 30 dag kurek
4. 30 dag prawdziwków
5. 11 łyżek oliwy
6. 2 ząbki czosnku
7. 2 cebule
8. 30 dag śmietany
9. 10 dag twarożku
10. 40 ml brandy
11. świeży tymianek, rozmaryn, trybula
12. Kawałek oscypka (startego)
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy (al dente).
Mięso z piersi umyć i osuszyć.
Kurki i borowiki oczyścić, opłukać, osuszyć i większe pokroić.
Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać, a zioła umyć i drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać połowę oliwy i zeszklić cebule i czosnek. Dodać świeże grzyby i posiekane zioła i smażyć około 2 minuty. Następnie dodać brandy i doprawić śmietaną, solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem, i dusić jeszcze przez moment (5 min). Do gorącego dodać twarożek dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy; mięso posolić i popieprzyć i krótko obsmażyć z dwóch stron.
Makaron rozłożyć na talerze, polać sosem, mięso pokroić i położyć na wierzchu, a całość posypać tartym serem i przybrać trybulą.