Uprawa pieczarek na oborniku końskim

0
1786
Rate this post

O ekologicznej uprawie grzybów, mówiono już dużo. Własna hodowla to nie lada wyzwanie – trzeba zwrócić uwagę na odpowiedni nawóz, dobór ziemi pod nasz rodzaj grzybów, odpowiednie oświetlenie i wilgotność. Nie jest to praca dodatkowa. Podejmując się tego typu zadania, musimy zdawać sobie sprawę, że jest to praca na pełen etat.
Własna uprawa pieczarek zaczyna się już od nasionka. Właśnie w ten sposób rozsadzamy nasze ziarenka, aby po kilku mokrych dniach wyrosły zdrowe pieczarki. Należy zaopatrzyć się w podstawowy zestaw: wiaderko, ekologiczna ziemia, ciemne i wilgotne miejsce (może być piwnica), oraz przyrządy rolnicze. Po zasadzeniu ziaren czekamy na pierwsze plony. Po około trzech, czterech dobach regularnego podlewania, co dwie godziny, zaczynają pojawiać się pierwsze zbiory.
Po czym poznać, że pieczarki, które wyhodowaliśmy nie są trujące? Przede wszystkim po kolorze. Zdrowe pieczarki mają biały odcień, a od spodu posiadają podłużne paski, które dają nam pewność, że nasze grzyby są w stu procentach jadalne.