Naleśniki ze szpinakiem
1 vote, 4.00 avg. rating (87% score)

Składniki:

Na ciasto:

1. 1 szklanka mleka
2. 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
3. 3 jajka
4. 1,5 szklanki mąki pszennej
5. 1 łyżka oleju
6. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Na farsz:

7. 20 dag chudego boczku
8. 20 dag mrożonego szpinaku
9. 20 dag mielonej wieprzowiny
10. 20 dag startego żółtego sera
11. Pół kostki masła
12. Mała główka czosnku

Wykonanie:

Składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na gładkie jednolite ciasto i odstawić na pół godziny, aby ?odpoczęło? a następie usmażyć naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
Boczek pokroić w małą kostkę, dodać do mielonej wieprzowiny i przesmażyć na patelni. Czosnek obrać i drobniutko posiekać; dodać do mięsa na patelni i dobrze wymieszać; całość przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zdjąć z patelni a na nią włożyć ? porcji masła i dodać rozmrożony i odsączony szpinak; podsmażyć. Dodać do mięsa i wymieszać; dodać połowę startego sera i ponownie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
Każdy naleśnik posmarować farszem, zwinąć w rulon, przełożyć do natłuszczonej brytfanki, posypać resztą sera i zapiec w piekarniku (280 stopni Celsjusza)przez około 10 minut.