Naleśniki z pieczarkami i szynką
1 vote, 1.00 avg. rating (57% score)

Składniki:

Na ciasto:

1. 2 jajka
2. 1 szklanka mleka
3. 3 łyżki oleju
4. 15 dag mąki pszennej
5. Szczypta soli

Na farsz:

6. 10 dag pieczarek
7. 20 dag mięsa od szynki
8. 1 cebula
9. Olej
10. Zielona pietruszka
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Podane składniki na ciasto dokładnie zmiksować, ciasto odstawić na 15 minut a później usmażyć z niego cienkie naleśniki na minimalnej ilości tłuszczu. Naleśniki układać na odwróconym talerzu, aby się nie zawijały.
Przygotować farsz:
Mięso umyć i osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyścić i razem z mięsem zmielić w maszynce. Przyprawić do smaku sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem; olej rozgrzać na patelni, włożyć mięsną masę i mieszając smażyć aż mięso będzie miękkie. Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na drugiej patelni na oleju, dodać do mięsa, wymieszać i ostudzić. Przygotowanym farszem posmarować naleśniki, ciasno zawinąć i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Podawać gorące posypane natką pietruszki.