Kuchnia czeska jest ciężka i kaloryczna, ale lubiana przez wszystkich. Popularne mięso to wieprzowina podawana z sosami, sałatkami. Popularne są kulinaria z dziczyzny, dzikiego ptactwa, sarniny, bażantów. Najczęściej podaje się mięso, ryby, drób z ziemniakami. Do tego dobiera się sałatki. Czesi bardzo lubią zupy, popularna jest zupa z flaków czy czosnkowa. Po obfitym posiłku zjada się pyszny deser, specjałem jest strucla jabłkowa czy bułeczki z powidłami. Bardzo popularne są knedliczki przyrządzane na słodko z dodatkiem owoców. Znanym specjałem czeskim jest piwo, lata praktyki pozwoliły wybić się czeskiemu piwu na znaczące miejsce, jest ono bardzo popularne np. piwo Budweiser, Pilsner, Kozel. W całym kraju funkcjonują regionalne browary. W Czechach znajdują się dwa główne miejsca, gdzie uprawia się winnice, są to okolice Pragi i Brno. Tak więc oprócz piwa można napić się dobrego alkoholu np.wina. Będąc np. w Pradze warto skosztować tutejszych specjałów. Restauracji i barów jest tu wiele.
Kurczak w kapuście
Losowe artykuły:
Siła to nie wszystko…
Nikt pewnie nie ma wątpliwości, że nic tak przyjemnie nie pachnie jak świeżo zmielona kawa a smak takiej aromatycznej kawy jest również nieporównywalny
Taka kawa...
Szkło do kawy czyli w czym podać espresso lub latte?
Kawa jest jednym z tych napojów, które wymagają odpowiedniej oprawy. A nawet jeśli w pracy czy domu mamy ulubiony kubek do kawy to jest...