Kebab Habiby Chodzki

0
1295
Rate this post

Kebab
Kebab to danie nie pochodzące z Polski. Przybyło do nas z Turcji i zdobyło uznanie na naszym rynku kulinarnym. Z języka tureckiego tłumaczenie jest zabawne, ponieważ oznacza obracające się pieczone mięso. Można wyodrębnić ponad dwadzieścia odmian tego popularnego dania. Zalicza się do potraw typu fast-food, mimo że w swoim oryginalnym wydaniu, jest potrawą całkiem zdrową. Kebab to baranina krojona z pionowego słupa mięsa i podawana z warzywami w bułce. Oczywiście na potrzeby naszego rynku można znaleźć „spolszczone” kebaby z kurczakiem lub wołowiną.
Niestety, lokale które serwują kebaby nie zawsze spełniają normy sanitarne, nie zawsze składniki są świeże, dlatego przed wyprawą na tego rodzaju przekąskę, warto sprawdzić w internecie opinie klientów danej restauracji. Uchroni nas to przed zatruciem pokarmowym.
Będąc w obcym mieście, także warto skorzystać z pomocy wyszukiwarki. Wpisanie w Google frazy „kebab Lublin” pozwoli nam szybko odnaleźć miejsca w których można smacznie, a przede wszystkim bezpiecznie zjeść.