Kuchnia czeska jest ciężka i kaloryczna, ale lubiana przez wszystkich. Popularne mięso to wieprzowina podawana z sosami, sałatkami. Popularne są kulinaria z dziczyzny, dzikiego ptactwa, sarniny, bażantów. Najczęściej podaje się mięso, ryby, drób z ziemniakami. Do tego dobiera się sałatki. Czesi bardzo lubią zupy, popularna jest zupa z flaków czy czosnkowa. Po obfitym posiłku zjada się pyszny deser, specjałem jest strucla jabłkowa czy bułeczki z powidłami. Bardzo popularne są knedliczki przyrządzane na słodko z dodatkiem owoców. Znanym specjałem czeskim jest piwo, lata praktyki pozwoliły wybić się czeskiemu piwu na znaczące miejsce, jest ono bardzo popularne np. piwo Budweiser, Pilsner, Kozel. W całym kraju funkcjonują regionalne browary. W Czechach znajdują się dwa główne miejsca, gdzie uprawia się winnice, są to okolice Pragi i Brno. Tak więc oprócz piwa można napić się dobrego alkoholu np.wina. Będąc np. w Pradze warto skosztować tutejszych specjałów. Restauracji i barów jest tu wiele.