Ogórkowy chłodnik

0
514
Rate this post

Ogórkowy chłodnik

Ogórkowy chłodnik. Proporcje: 1 litr serwatki, szklanka śmietany, 2-3 ogórki, duża garść zielonego kopru, ząbek czosnku, sól, 4 jajka.

Serwatkę z nieprzekwaszonego mleka dobrze wychłodzić. Ogórki młode można po dokładnym wymyciu pokroić w ćwierćkrążki razem ze skórką, można również tradycyjnie obrać. Koper drobno posiekać, a czosnek drobno pokroić i rozetrzeć z solą. Dodać do serwatki wszystkie składniki chłodnika, wymieszać, przyprawić do smaku solą. Jajka ugotowane na twardo pokroić na połówki i włożyć już na talerze. Podawać ze świeżo ugotowanymi ziemniakami posypanymi zieleniną.

Zupa z porów. Proporcje: pół porcji włoszczyzny, 2 spore pory, – 2 ziemniaki, łyżka masła lub masła roślinnego, kostka rosołu z drobiu, – 2 dag mąki, pół szklanki śmietany, sól, zielenina.

Oczyszczoną włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pory oczyścić, przyciąć końce ciemnozielonych liści i twardą piętkę, a następnie dokładnie wymyć i pokroić w cienkie krążki. Włoszczyznę podsmażyć bardzo krótko na rozgrzanym tłuszczu, zalać wrzącą wodą (1,5 1), dodać pory i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, a następnie ugotować do miękkości. Tak przygotowaną zupę można tylko podprawić i podać. Można również wszystkie składniki przetrzeć przez sito lub zmiksować