Agnieszka / Via Caffe PL
609 745 707 agnieszka@viacaffe.pl

Mocna kawa o poranku…

Jeszcze zaspani włączamy ekspres, moke czy zalewamy kawę w ulubionym kubku. Byle tylko szybko się dobudzić, przecież ranek to istne wariactwo. W pół godziny trzeba naszykować śniadanie, dobudzić dzieciaki, nakarmić domowe pupile, znaleźć mnóstwo najpotrzebniejszych rzeczy a jeszcze trzeba doprowadzić siebie do stanu używalności.

No to na początek – mocna kawa!!! Czyli jaka? 100% arabiki, bo przecież tak o niej głośno. Nic bardziej mylnego. Najmniej kofeiny zawiera właśnie kawa z gatunku arabika. Jeśli uważnie przyjrzeć się opisom kaw, to okaże się, że najczęściej zawierają one mieszankę dwóch gatunków kaw: wspomnianą wcześniej arabikę i robustę.

Ta pierwsza jest szlachetniejszym gatunkiem o kwiatowym, owocowym, korzennym czy orzechowym aromacie i zwykle dużej kwasowości. A przede wszystkim w swoich ziarnach zawiera niski poziom kofeiny (od 0,7% do 1,6%).

Robusta natomiast cechuje się lekko drewnianym, ziemistym bądź słomianym smakiem, ale nadaje kawie oleistą konsystencje i obfitszą creme. Najczęściej występuje w mieszankach kaw, choć istnieją subtelne robusty wysokiej jakości, które można pić w czystej postaci. Co najważniejsze robusta zawiera co najmniej dwa razy tyle kofeiny co arabika ( od 1,7% do 4%).

Tak, więc zwracajmy uwagę, jaką kawę pijemy rano i czy ona na pewno szybko postawi nas na nogi. Może rano mieszanka arabiki z robustą a późnym popołudniem czysta arabika?

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>