Agnieszka / Via Caffe PL
609 745 707 agnieszka@viacaffe.pl

Kofeina w filiżance. Część pierwsza.

espresso-914749_1280

Też macie dzieci? I też wykazują się nadmierną aktywnością? Witam w klubie:-). Można im tylko pozazdrościć energii. Biegają, skaczą, krzyczą, chwilka odpoczynku i od nowa wspinają się, śmieją się, szturchają między sobą, chwilka odpoczynku….i tak do wieczora, kiedy wreszcie padają. Gorzej, bo my też. Oczywiście nie trzeba mieć dzieci, by padać „na twarz”. Dzisiejsze czasy są takie, że albo żyjemy na 120%, albo bardzo zostajemy w tyle….

Na szczęście mamy coś czego nie mają dzieci a co daje „kopa”– kofeina. Z medycznego punktu widzenia kofeina jest łagodnym środkiem pobudzającym, który działa na ośrodkowy układ nerwowy. Wspomaga działanie hormonów, które z kolei pobudzają pracę serca, przemianę materii, oddychanie i poszerzają naczynia krwionośne w mózgu (z książki „Kawa” E. Bangert, Ch. Mahrle). Według Coffee Science Information Centre maksymalna dzienna dawka kofeiny to 300 miligramów.

Mówimy kofeina a myślimy kawa. Trzeba jednak pamiętać, że zawartość kofeiny w naszej filiżance może być bardzo różna. I nie zależy to tylko od objętości naszego ekstraktu. Ważne jest także jaki gatunek kawy pijemy, ponieważ ziarna robusty mają dwa razy większą zawartość kofeiny niż arabiki. Ostateczna zawartość kofeiny związana jest również ze stopniem palenia ziaren. Palenie kawy typu włoskiego, czyli najmocniejsze powoduje, że taka kawa ma mniej kofeiny w porównaniu do tej jasno palonej. Równie ważny jest sposób parzenia zmielonej już kawy. Jeżeli czas ekstrakcji kawy jest krótki to napar w naszej filiżance również będzie zawierał mniej kofeiny. W ekspresach ciśnieniowych espresso mamy już w pół minuty, więc kofeiny też będzie stosunkowo najmniej. Odwrotnie będzie w ekspresie ciśnieniowym, który z pewnością wydobędzie z kawy więcej kofeiny. Chociaż by z tych kilku powodów nie jest łatwo wyliczyć ile dokładnie kofeiny wypijamy.

Kofeina – średnia zawartości w ekstrakcie kawy (z książki „Kawa” E. Bangert, Ch. Mahrle):

  • espresso (25 ml) – 30 mg,
  • kawa filtrowana (150 ml) – 80 mg,
  • kawa rozpuszczalna (125 ml) – 60 – 100 mg,
  • kawa bezkofeinowa (125 ml) – 1-4 mg

 coffee-beans-280732_1280

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>